Руският президент Владимир Путин похвали руската мощ в Арктика на церемония по

...
Руският президент Владимир Путин похвали руската мощ в Арктика на церемония по
Коментари Харесай

Путин похвали руската мощ в Арктика

Руският президент Владимир Путин похвали руската мощ в Арктика на гала по издигане на флага и стартиране на вода на два ледоразбивача с нуклеарен мотор , оповестява " Ройтерс ".

Те ще обезпечат целогодишна навигация в Западна Арктика.

Чрез видеовръзка от Кремъл Путин посочи, че сходни ледоразбивачи са от стратегическо значение за страната.

" И двата ледоразбивача бяха заложени като част от огромен сериен план и са част от нашата широкомащабна систематична работа за преоборудване и попълване на вътрешния ледоразбивачен флот, за подсилване на статута на Русия като велика арктическа мощ " , съобщи той.

Арктика придобива все по-голямо стратегическо значение заради изменението на климата, защото свиващата се ледена шапка отваря нови морски пътища. Огромни петролни и газови запаси се намират в арктическите райони на Русия, в това число цех за полутечен природен газ на Ямалския полуостров.
 Русия вижда опасности от конфликти с НАТО в Арктика
Русия вижда опасности от конфликти с НАТО в Арктика

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази отрицателно на сигурността в Арктика и целия европейски континент

Путин се усмихна, когато атомният ледоразбивач " Якутия " беше пуснат на вода и стана прав, до момента в който съветският народен химн звучеше по време на издигането на съветския байрак на ледоразбивача " Урал ", който ще стартира работа през декември.

173,3-метровият " Якутия ", с водоизместимост до 33 540 тона, може да пробива до три метра лед. Той ще влезе в употреба през 2024 година

Два други ледоразбивача от същата серия - " Арктика " и " Сибир ", към този момент са в употреба, а трети - " Чукотка ", е плануван за 2026 година

Путин съобщи, че супермощният нуклеарен 209-метров ледоразбивач, прочут като " Русия ", с водоизместимост до 71 380 тона, ще бъде приключен до 2027 година Той ще може да пробива лед с дебелина четири метра.

" Те са нужни за проучването и развиването на Арктика, за обезпечаване на безвредно, стабилно мореплаване в този район, за увеличение на трафика по Северния морски път ", уточни той.
 НАТО обръща внимание, че Русия натрупа оръжие в Арктика
НАТО обръща внимание, че Русия натрупа оръжие в Арктика

Китай и Русия задълбочават стратегическо партньорство, " което провокира нашите полезности и ползи "

Развитието на този най-съществен транспортен кулоар ще разреши на Русия да разгърне по-пълно експортния си капацитет и да откри ефикасни логистични направления, в това число към Югоизточна Азия, означи още президентът.

Путин, който пристигна на власт през 1999 година, обещавайки да постави завършек на хаоса, провокиран от разпадането на Съветския съюз , последователно ускори наличието на Русия в Арктика, където страната има повече от 24 000 км брегова линия, разпростряла се от Баренцово до Охотско море.

От 2005 година насам Русия отвори наново десетки арктически военни бази от руската ера, модернизира флота си и създаде нови хиперзвукови ракети, предопределени да заобикалят датчиците и защитата на Съединени американски щати.

Експерти пресмятат, че на Запада ще му трябват най-малко 10 години, с цел да настигне потенциала на съветската войска в района.
 АСБ: Арктика е прекомерно огромен залък за Русия
АСБ: Арктика е прекомерно огромен залък за Русия

В Арктическия съвет са 5 страни от НАТО - Съединени американски щати, Канада, Дания, Норвегия, Исландия...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР